Basın odası

Visa Europe’tan Google ve Android Pay ile güçlü işbirliği

18/05/2016

Google, Android Pay ve öncü bankaların da dahil olduğu Visa Dijital Yetkinlik Programı ile mobil ödemeler Avrupa’da daha da yaygınlaşacak

İstanbul, 18 Mayıs 2016 – Visa Europe, üçüncü partiler tarafından hayata geçirilen mobil cüzdan uygulamalarını kolaylaştırmak üzere Visa’nın güçlü ağını ortaya koyan Visa Dijital Yetkinlik Programı’nı (Visa Europe Digital Enablement Programme – VEDEP) hayata geçiriyor.

Programın ortakları arasında İngiltere’nin önde gelen bankalarının yanı sıra, Google ve Google’ın Android Pay platformu da bulunuyor.

Visa’nın yeni platformu VEDEP, banka ve teknoloji şirketlerine, Visa’nın geçen sene pazara sunulan güvenli “token” teknolojisini de içeren “anahtar teslim” bir sistem sunuyor.

Visa Tokenization Hizmeti’nde (Visa Europe Payment Tokenisation Service) tüketicilerin gerçek kart numarasının yerine değersiz bir kart bilgisi üretiliyor. Bu sembolik bilgiye “token” deniyor. Ödeme sürecinde gerçek kart numarası yerine bu “token” kullanılıyor. Böylece sembolik veri üzerinden islem yapıldığı için gerçek kart bilgileri açığa çıkmamış ve korunmuş oluyor.

Bankalar, VEDEP programına dahil olduklarında, VEDEP üyesi olan diğer mobil cüzdan sağlayıcıları ile de etkileşim halinde oluyor.

VEDEP katılımcılara ne sağlıyor:

  • İki taraflı legal anlaşma süreçlerine girmeden çok daha hızlı yol alabilme imkanı
  • Teknoloji tarafındaki iş ortakları ve bankalar arasında ödenen ücretlerin ortadan kaldıran yeni bir ticari bir sistem
  • Visa’nın güvenli tokenization teknolojisi sayesinde gelişmiş güvenlik ve etkin veri koruması
  • Üçüncü parti mobil cüzdan sağlayacılarına Visa’nın birlikte çalıştığı 3000 binden fazla bankalara erişim olanağı

    Visa Europe Kurumsal İş Geliştirme İcra Direktörü Norman Butler konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bankalar, her geçen gün hızla gelişen teknolojiyi yakalamak için pek çok zorlukla mücadele ediyor. O nedenle bankalara, güvenli tokenization teknolojimizin yanı sıra, üçüncü parti mobil cüzdan sağlayıcılarına daha hızlı ve daha kolay ulaşma imkanı tanıyan VEDEP platformumuzun hayata geçmesinden heyecan duyuyoruz. Mobil ödemelerin önümüzdeki yıllarda hızla büyümesi bekleniyor. Android de daha çok insanın mobil ödeme olanaklarından yararlanmasını sağlıyor. Google ve Android Pay’in bu oluşumda iş ortaklarımız arasında yer alması bizim için çok anlamlı.

    İlk olarak İngiltere’de hayata geçen VEDEP programı, gelecek aylarda tüm Avrupa’yı kapsayacak.