Basın odası

Visa Takımı Mülteci Olimpik Sporcuların da Katılımıyla 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na Hazır

04/08/2016

Press Release Image

SAN FRANCISCO, KALİFORNİYA – 4 AĞUSTOS, 2016 – Visa Inc. (NYSE:V), 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda yarışacak Visa Takımı’nı (Team Visa) tanıttı. 60 Olimpik ve Paralimpik sporcudan oluşan takım Visa’nın bugüne kadar desteklediği en geniş kapsamlı ekibi temsil ediyor. Son Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana % 62 büyüyen Visa Takımı dalıştan biniciliğe tekvandodan masa tenisine kadar 26 dalda yarışacak sporculardan oluşuyor.

Visa Takımı programı, 2000 yılından bu yana, sporculara destek sağlayarak potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Rio 2016 Visa Takımı’nda yer alan sporcular, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar’da bugüne kadar elde ettikleri başarılar ve toplumla olan yakın bağları dikkate alınarak seçiliyor.

Bu yıl Visa Takımı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin tarihinde ilk kez oluşturduğu ve 10 sporcunun yer aldığı Mülteci Olimpik Sporcular Takımı’nı da içeriyor.

Visa’nın Pazarlama, Marka ve İnovasyondan Sorumlu üst düzey yöneticisi Chris Curtin, “Mülteci Olimpik sporcular, azim ve cesaret dolu hikayeleri ve dallarında zirveye ulaşırken gösterdikleri çaba ile dünyaya ilham veriyorlar. Açılış töreninde Olimpiyat bayrağını taşıyacak olan bu sporcular Visa Takımı ailesine güç katarken aynı zamanda Visa’nın ‘herkesin her yerde kabul edilmesi inancını da temsil edecekler” dedi.

Visa Takımı’na yeni katılan sporcular şöyle:

Anjeline Nadai Lohalith (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Lohalith geçen yıl savaş sırasında evini terkederek antrenmanlarını yaptığı, Tegla Loroupe Barış Vakfı’na katıldı. 1500 metrede yarışacak.

James Nyang Chiengjiek (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Chiengjiek 2002’de Kenya’daki Kakuma Mülteci Kampı’na kaçtı. 10 yıl sonra Tegla Loroupe Barış Vakfı’na katılarak antrenmanlarını burada sürdürdü. 400 metrede yarışacak.

Paulo Amontun Lokoro (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Lokoro Kenya’daki Kakuma Mülteci Kampı’na sığındı ve şu anda Tegla Loroupe Barış Vakfı’nda antrenmanlarını sürdürüyor. 1500 metrede yarışacak.

Popole Misenga (Mülteci Olimpiyat Takımı, Judo): Misenga judo ile Kongo’nun başkenti Kishasa’da yerinden edilmiş çocukları barındıran bir kampta tanıştı. 2013 Dünya Judo Şampiyonası’nın ardından halen yaşadığı ve antrenmanlarına devam ettiği Brezilya’ya taşındı.

Rami Anis (Mülteci Olimpiyat Takımı, Yüzme): Anis ve ailesi iç savaştan uzaklaşmak ve antrenmanlarını sürdürmek üzere Belçika’ya gitti. 100 metre kelebek yüzme dalında yarışacak.

Rose Nathike Lokonyen (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Tegla Loroupe Barış Vakfı’na katılan Lokonyen 800 metrede yarışacak.

Yiech Pur Biehl (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Biel Kenya’daki Kakuma Mülteci Kampı’na 2005 yılında geldi, ardından da Tegla Loroupe Barış Vakfı’na katıldı. 800 metrede yarışacak.

Yolande Bukasa Mabika (Mülteci Olimpiyat Takımı, Judo): Mabika judoya Kongo’nun başkenti Kishasa’daki bir mülteci kampında çocuk yaşta başladı. 2013 Dünya Judo Şampiyonası’nın ardından halen yaşadığı ve antrenmanlarına devam ettiği Brezilya’ya taşındı.

Yonas Kinde (Mülteci Olimpiyat Takımı, Atletizm): Kinde kros koşusu yapan profesyonel bir maratoncu. Lüksemburg’da antrenmanlarına devam eden sporcu, Rio’da maraton koşacak.

Rio için geri sayımın devam ettiği günlerde, Yusra Mardini ve Raheleh Asemani Visa Takımı’na katıldılar. Mardini, Suriye’den halen yaşadığı ve antrenmanlarına devam ettiği Berlin’e uzanan yolculuğunun ardından katıldığı Uluslararası Olimpiyat Komitesi Mülteciler Takımı’nda yüzme dalında yarışacak. Asemani ise tekvando dalında Belçika’yı temsil edecek.

Ayrıca Avrupa ülkelerinden 5 sporcunun da Visa Takımı’nda katıldığı açıklandı:

Adam Gemili (Büyük Britanya, Atletizm): 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan Ortadoğu kökenli tek atlet olma özelliğini taşıyan Gemili, katıldığı ikinci Olimpiyat Oyunları’nda Büyük Britanya’yı temsil edecek. Sporcu, erkekler 200 metre dalında mücadele edecek.

Adam Peaty (Büyük Britanya, Yüzme): 21 yaşındaki Peaty 100 metre kurbağalama yüzme dalında dünya rekoru sahibi.

Claudia Fragapane (Büyük Britanya, Jimnastik): İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’nda 4 kez altın madalya kazanan Fragapane, Büyük Britanya Olimpiyat takımında yarışacak

Elinor Barker (Büyük Britanya, Bisiklet): Rio’da Büyük Britanya’yı temsil edecek olan Barker, salon bisiklet dalında yarışacak.

Natalia Partyka (Polonya, Masa Tenisi – Entegre Etkinlik): Doğuştan sağ eli ve önkolu bulunmayan Partyka, masa tenisi dalında yarışacak. Partyka Paralimpik Oyunları’nda 3 altın madalyaya sahip.

Bu yıl Visa Takımı sporcuları, Visa’nın global Olimpiyat Oyunları sponsorluk aktivitelerinin odağında yer alıyor. Bazı örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Visa ödeme yüzüğünün dünyaya tanıtımını yapan Ibtihaj Muhammad (ABD, Eskrim);
  • Dünyanın görme engelli en hızlı kadını olan ve Mülteci Olimpiyat Takımı’ndan Mabika ve Misenga ile beraber Rio 2016 Copacabana Megastore’un açılışında ilk ödemeyi yapan Terezinha Guilhermina (Brezilya, Paralimpik Atletizm)
  • Visa’nın ilk “Visa Takımı Facebook Live Stream”ine katılan Ashton Eaton (ABD – Dekatlon) ile English Gardner (ABD – 100m).